جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ 22 November 2024
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱ - ۰۷:۵۷
کد خبر: ۵۳۴۷۷
نگاهی به میزان شهریه و اختلاف سطح مدارس غیرانتفاعی و خاص

کنکور ۱۴۰۲؛ دانش آموزان مدارس دولتی چقدر شانس دارند؟

کنکور ۱۴۰۲؛ دانش آموزان مدارس دولتی چقدر شانس دارند؟
اعلام رتبه‌های اول تا دهم کنکور سراسری ۱۴۰۱ بار دیگر توجه را به اختلاف سطح آموزش مدارس دولتی ومدارس خاص جلب کرد؛ از بین ۴۰ رتبه‌ی برتر فقط یک نفر در مدرسه‌ی دولتی درس خوانده است.
نویسنده :
زهره صدری‌نژاد

مدرسه‌ی غیرانتفاعی، نمونه‌ی دولتی، تیزهوشان، هوشمند، دولتی، شبانه‌روزی و...

 

در ایران ۲۳ نوع مدرسه‌ی مختلف با امکانات و شرایط متفاوت داریم که طبیعتا سطح و نوع آموزش در این مدارس متفاوت است، صرف استفاده از کتاب‌های مشترک و فعالیت تحت یک نظام آموزشی، به نتیجه‌ی یکسان منجر نمی‌شود و اگر یک دانش‌آموز در هر کدام از این نوع مدارس تحصیل کند، باید منتظر نتیجه‌ی آموزشی متفاوت و مهم‌تر از آن، تعیین مسیری متفاوت در مسیر آینده‌ی تحصیلی و شغلی او باشیم.

 

آموزش رایگان جزو حقوق شهروندی تمام مردم ایران است و بر پایه‌ی اصل سی‌ام قانون اساسی «دولت موظف است وسائل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفائی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد.»

 

پس از انقلاب، فراهم‌ ساختن شرایط آموزش رایگان برای همه‌ی اقشار جامعه جزو وظایف دولت تعریف شده بود ولی با توجه به رشد جمعیتی و بالا رفتن تعداد دانش‌آموزان، از دهه‌ی شصت مخالفت با مدارس خصوصی و غیرانتفاعی شهریه‌محور کاهش پیدا کرد تا بار هزینه‌ها برای دولت کاهش پیدا کند. با گذشت زمان و افزایش تعداد مدرسه‌های غیرانتفاعی، سطح و کیفیت آموزش نیز در این مدارس از بخش دولتی فاصله گرفت و بالا و بالاتر رفت.

 

از همان ابتدای طرح موضوع، منتقدان و مخالفان درباره‌ی آسیب به «عدالت آموزشی» و کمرنگ شدن این اصل مهم قانون اساسی هشدار می‌دادند. با گذشت چند سال تفاوت مدرسه غیرانتفاعی و دولتی از جمعیت کلاس‌ها  گذشت و جذب معلم‌های خوب گذشت و امکانات و سطح آموزش تغییرات چشمگیری پیدا کرد. مدارس غیرانتفاعی هم در یک سطح باقی نماندند و در مناطق بالای شهرها موارد بیشتری به امکانات آموزشی خود اضافه و دانش‌آموزانی با شهریه‌ی بالاتر جذب کردند تا جایی که بعضی از این مدارس برند شده‌اند و شهریه‌هایشان بسیار بالاتر از تعرفه‌ی مصوب سالانه است.

 

شهریه‌هایی که همیشه از نرخ مصوب بالاترند

 

تیرماه امسال احمد محمودزاده -رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش- شهریه‌ی سال ۱۴۰۱ برای مدارس غیرانتفاعی را اعلام کرد که کمترین آن چهار و بیشترین شهریه ۳۵ میلیون تومان و در سامانه مشارکت‌ها برای هر مدرسه مشخص شده است. سقف شهریه‌ی مصوب برای دوره‌ی متوسطه‌ی دوم ۳۴ میلیون تومان، برای دوره متوسطه اول ۳۳ میلیون تومان و برای دوره‌ی ابتدایی ۲۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان اعلام شد. شهریه‌ی فوق‌برنامه می‌تواند تا ۳۸ درصد شهریه ثابت تعیین شود که باید به تصویب شورای نظارت منطقه و استان برسد و هزینه‌های متفرقه نیز با هماهنگی انجمن اولیا و مربیان مدرسه تعیین می‌شود.

 

ارقام اعلام‌شده نزدیک ۵۰ درصد بیش از شهریه‌های سال گذشته است و در همه‌ی مدارس، هزینه‌ی کلاس‌های فوق‌برنامه، سرویس رفت و آمد، غذا و... نیز به شهریه‌ی ثابت اضافه می‌شود. حتی همین امکانات به‌نسبت شهر، منطقه، امکانات و شرایط مدرسه، اعتبار و شهرت آن متفاوت است. در دوره‌ی دبیرستان نه‌تنها پایه‌ی تحصیلی حتی رشته هم میزان شهریه را تغییر می‌دهد و مثلا درس خواندن در رشته‌ی پرطرفدار تجربی از رشته‌ی انسانی گران‌تر تمام می‌شود.

 

افزایش شهریه‌ها در کنار بالا رفتن تمام هزینه‌های دیگر باعث شده بعضی والدین ناچار شوند فرزندشان را که تا پیش از این در مدرسه‌ی غیرانتفاعی درس می‌خواند به مدارس دولتی بفرستند که همان هم بدون هزینه نیست. 

 

نمود بی‌عدالتی آموزشی در کنکور

 

با اعلام رتبه‌های برتر کنکور سراسری ۱۴۰۱ بار دیگر توجه به اختلاف سطح آموزش مدارس دولتی و غیرانتفاعی جلب شد. از بین کسانی که ۴۰ رتبه‌ی اول پنج گروه آموزشی را به دست آورده‌اند، فقط یک نفر تمام مقاطع را در مدرسه‌ی دولتی درس خوانده است و مابقی دانش‌آموز مدارس تیزهوشان، غیرانتفاعی و نمونه‌ی دولتی (یعنی همگی شهریه‌پرداز) بوده‌اند.

 

این نتایج مختص امسال نبود و چند سالی‌ست که با اعلام رتبه‌های برتر تکرار می‌شود که دانش‌آموزان مدارس دولتی، بیشتر از یکی دو سهم بین آن‌ها نداشته‌اند.

 

نعمت‌الله فاضلی -جامعه‌شناس- معتقد است «مدارس تیزهوشان باهوش‌ترین بچه‌ها را جدا می‌کنند، سطح آموزش با مدارس عادی دولتی متفاوت است و حمایت بیشتری از آن‌ها صورت می‌گیرد، اما آیا کنکور و رتبه‌های برتر برای مقایسه مدارس دولتی با تیزهوشان و غیر انتفاعی درست است یا خیر؟ باید گفت این نگاه، نگاهی نخبه‌گراست و باید دید درصد توزیعی‌ دانش‌آموزانی که رتبه‌ی زیر هزار گرفته‌اند، با مدارس غیر‌دولتی و تیزهوشان چگونه است و این مسئله می‌تواند ملاک بهتری برای چنین مقایسه‌ای باشد.»

 

پاسخ به این پرسش را می‌توان در هشدار خسرو ساکی -رئیس سابق مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش- یافت که گفته بود: «در آزمون سراسری سال ۹۸-۹۹، ۸۳.۹۴ درصد رتبه‌های زیر سه هزار از مدارس استعدادهای درخشان، نمونه دولتی، غیردولتی و مدارس شاهد بودند، در حالی‌که این مدارس تنها ۳۱.۸۷ درصد دانش‌آموزان را تحت پوشش قرار می‌دهند.»

 

بنابراین نزدیک ۷۰ درصد جمعیت دانش‌آموزان کشور که در مدارس دولتی درس می‌خوانند کم‌ترین شانس را برای به دست آوردن رتبه‌های بالا و راهیابی به دانشگاه‌های درجه‌ی یک کشور دارند.

 

قطعا نمی‌توان این مسئله را به هوش یا تلاش کمتر دانش‌آموزان مدارس دولتی ربط داد. طی سالیان متمادی و پیش از آن‌که روش‌های تست‌زنی، کلاس‌های فوق‌العاده، دوره‌های تابستانی و... روی کنکور متمرکز شوند، نه‌تنها دانش‌آموزان مدارس دولتی حتی بسیاری از کسانی که در مناطق دورافتاده‌ی روستایی و عشایری یا حاشیه‌ی شهرها زندگی می‌کردند، سهم خوبی از رتبه‌ها، رشته‌ها و دانشگاه‌های برتر داشتند. ولی طی چند سال اخیر دانش‌اموزان مدارس تیزهوشان، غیرانتفاعی و نمونه‌ی دولتی با پرداخت هزینه و شهریه‌ی مازاد بر شهریه‌ی مصوب، از سال دوم یا سوم دبیرستان در کلاس‌های تابستانی و فوق‌العاده شرکت می‌کنند و برای کنکور آماده می‌شوند.

 

Education (2)

 

تبعیضی فراتر از دانشگاه و تحصیل

 

«شما که پول ندارین، درس بخونین تا به یه جایی برسین!»

این جمله توصیه‌ی بسیاری از افراد به فرزندان خود یا نزدیکان‌شان و چه‌بسا معلم‌ها به دانش‌آموزان مناطق محروم یا شهرهای کوچک و حاشیه‌نشین بود. پیش‌تر درس خواندن و تحصیل در دانشگاه‌های خوب در دسترس‌ترین راه ممکن برای تعداد زیادی از دانش‌آموزان بود تا طبقه‌ی اجتماعی، وضعیت اقتصادی و شرایط زندگی خود را ارتقا دهند و در واقع بهترین دستمزد برای آن عده‌ای که تلاش می‌کردند تا از راه مدرسه و دانشگاه به اهداف خود برسند.

 

تفاوت فاحش سطح و میزان آموزش بین مدارس تیزهوشان و غیرانتفاعی با مدارس دولتی، یعنی نابرابر شدن شرایط رقابتی و کاهش شانس موفقیت دانش‌آموزان مدارس دولتی. در شرایط فعلی اقتصادی و توجه به نتایج چند سال اخیر، نشان می‌دهد این فرصت از هفتاد درصد دانش‌آموزان گرفته می‌شود که با اتکا بر هوش، استعداد و تلاش خود موفق شوند. قبولی در کنکور، راه‌یابی به دانشگاه‌های برتر، زندگی در شهر بزرگ‌تر و در ادامه دستیابی به فرصت‌های شغلی بهتر حتی با وجود توانایی و شایستگی هر روز سخت‌تر و از افق دید خانواده‌های کم درآمد دور و دورتر می‌شود.

برچسب ها:
ارسال نظر
captcha
captcha
نظرات بینندگان
HN
-
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
0
وضعیت خیلی فجیعیه جدا از اینکه این مدارس خاص فقط رتبه های برتر کنکور رو داره کسی که بخواد رتبه ی خوبیم بیاره باید پول داشته باشه دیدم کسایی رو که حتی تو مدارس تیزهوشان قبول شدن اما بخاطر بالا رفتن شهریه این مدارسم نتونستن برن،حتی این روزا مدارس دولتی هم شهریه های بالایی میگیرن
پارسا
-
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
0
من تو مدارس غیرانتفاعی هم درس میدم از الان کلاس تشریحی هم واسه بچه ها گذاشتن . دانش آموز دولتی هیچ رقابتی نمیتونه کنه و بدتر از قبل خواهد شد . تو این مصوبه کار دانش آموز بیشتر شده هم تستی و هم تشریحی . مدارس خاص به همه اینها می پردازند اما در مدارس دولتی هیچ
دختر ایرانی
من دانش آموز مدارس دولتی هستم. تمام تلاشم رو خواهم کرد که رتبه یک کنکور تجربی ۱۴۰۲ خواهم شدو شاخ بعضیا که میگن مدارس دولتی رقابتی کنن رو خواهم شکست. منتظرم بااااشید??
هاون
-
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
1
مهمتر از کیفیت مدرسه، تدریس و... کتاب های کمک اموزشیست. سوالات کنکور به نحوی طرح میشوند که شما تنها با خواندن کتاب درسی جواب یک سوال را هم نمی‌تواند بدهید. هزینه ی کتاب های کمک آموزشی تنها سال دوازدهم، بالای 2 میلیون تومان است. حالا حساب کنید هزینه‌ی کتاب های 3 سال چه می‌شود. روز به روز هم قیمت های کاغذ و چاپ و... بالاتر می‌رود. یا باید سطح سختی سوالات کنکور کمتر شود یا کیفیت کتاب درسی هم سطح سوالات کنکور شود.
پوریا
-
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
0
سلام من امسال میروم دوازدهم و کنکوری ۱۴۰۲ هستم و در مدرسه دولتی با امکانات نه چندان خوب درس می‌خوانم،به نظر خودم طرح خوبیه چون چهل درصد پذیرش بر اساس دروس تشریحیه و این برای بچه هایی که سالها تشریحی خواندن و پول برای کلاس های تست زنی ندادن و به این کلاس ها نرفتن عادلانه تره‌.خوشحال میشم بقیه نظر ها رو هم ببینم.
مهدی
سلام نظرت برای خودت محترم ولی امسال که کنکور دادی ?نظرت 180درجه برمیگرده
یه ادم
-
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
1
حق دانش اموزای سمپادی ام داره پایمال میشه،‌ مدارس دولتی واقعا نمره ها رو الکی میدن زیاد ارفاق میکنن (مثلا تو امتحانا شاید یک نمره ارفاق کنن) . من خودم سمپادی ام و واقعا اینجا یک صدم نمره رو هم بزور میدن به علت همین حق دانش اموزان سمپادی تو انتخاب رشته پایمال میشه. هم اینکه اینجا شاید مطالب سطح بالا بگن ولی واقعا ما تلاش میکنیم خیلی هم تحت فشاریم چون وقتی ۱۸ بیاریم پدر و مادر تو فشارمون قرار میدن. که از بقیه دانش اموزا نمرت کمتره بنظر من ربطی به مدرسه نداره چون اینجا هم کسایی هستن که درس نمیخونن و سطحشون همسطح دانش اموزای مدرسه دولتی. در واقع بیشتر علتش تلاش و کوششه که تو مدارس دولتی کمتر کسی به درس علاقه داره یا میخونه
اکبر
مگه شما خونت رنگین تر است که بری مدرسه جدا از بقیه اونم با امکانات دولت . حالا غیر انتفاعی هزینه مدرسه و معلم و تجهیزات را دانش اموز میده .مدارس سمپاد و شاهد تبعیض است
اکبر
-
دوشنبه ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
0
فقط یک طرفه نبینیم بگیم پولدارها کنکور قبول شدند و تبعیض است اینطرف قضیه هم ببینیم که چرا اینجور است ؟ به جای هزینه های موشک و لبنان و فلسطین خرج تجهیزات مدارس دولتی کنید با پول یک موشک دهها مدرسه را میشه مجهز کرد مشاور استخدام کرد وسایل کمک اموزشی خرید کلاس فوق برنامه گذاشت و...
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

دادگاه لاهه حکم جلب صادر کرد | نتانیاهو بازداشت می‌شود؟!

چقدر از قطعی برق به خاطر استخراج بیت‌کوین است؟

جزئیات دیدار رئیس جمهور با وزیر خارجه سوریه | پزشکیان: ایران دست از حمایت از دوستان خود برنخواهد داشت

برنامه سپاه تا ۴ سال آینده رسیدن به مدار ۳۶هزار کیلومتری زمین است

قطعنامه حقوق بشری کانادا علیه ایران به تصویب رسید

توصیه می‌کنم کشورهای اروپایی از فرصت گفتگویی که دولت چهاردهم ایجاد کرده، استفاده کنند

گفتگوی تلفنی عراقچی با وزرای خارجه کشورهای عضو شورای حکام آژانس

اوکراین برای نخستین بار با موشک دوربرد بریتانیایی «سایه طوفان» خاک روسیه را هدف قرار داد

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس غزه را وتو کرد

شیخ نعیم قاسم: حزب‌الله بر اساس ۲ مسیر میدان و مذاکره عمل می‌کند

رهبری شخصا به دکتر پزشکیان فرمودند با اصلاح قانون تابعیت قهری موافق هستم

مین‌گذاری بایدن سر راه ترامپ در اوکراین

گیر رسایی به ظریف، پچ‌پچ افزایش قیمت انرژی و تجمع معلمان در بهارستان

کلینیک ترک بی‌حجابی به کجا رسید

پیشنهاد سردبیر
زندگی